TricepsWil je grote armen? Dan is het belangrijk om je triceps goed te trainen. De meeste sporters focussen zich op de biceps, waardoor de triceps wel eens vergeten wordt. In dit artikel gaan we het hebben over triceps; het belang van triceps trainen en daarnaast geef ik een aantal oefeningen die ik zelf graag mag uitvoeren.

Waarom mensen triceps wel of niet trainen?

Ik ken genoeg mensen die zich voorledig focussen op de biceps. Door de biceps veelvuldig te trainen, hopen ze grote armen te krijgen. Een tijdje heb ik ook zo gedacht, waardoor ik exact hetzelfde deed. In de loop der jaren is mijn visie hierover veranderd en ik zal je later in dit artikel vertellen waarom.

Ook zijn er genoeg mensen die juist weer te vaak hun triceps trainen. Je moet je goed realiseren dat tricep een kleine spiergroep is. Simpel gezegd kan deze spiergroep niet zoveel hebben. Daarbij moet je in je achterhoofd houden dat je de triceps ook traint wanneer je rug- en borstoefeningen doet. Zoals ik al zei is de triceps een kleine spier, waardoor het snel overbelast kan raken.

Het belang van triceps trainen

Wanneer je grote armen wilt hebben, is juist het trainen van triceps erg belangrijk. Je moet het eigenlijk zo zien. Mensen die jou van de voorkant zien, zien alleen jouw biceps. In eerste instantie lijken jouw armen dan groot. Wanneer ze jouw armen echter van de zijkant bekijken, lijkt dit mee te vallen omdat de triceps onvoldoende ontwikkelt is. De biceps groeien bij spiergroei als het ware naar voren, terwijl de triceps naar achter groeien.

Zoals ik al eerder zei gebruik je je triceps ook bij andere oefeningen. Wanneer je bij deze oefeningen sterker wilt worden, zullen je triceps goed ontwikkelt moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bandrukken. Hier kunnen de triceps flink mee belast worden.

De meningen over triceps trainen zijn verdeeld. Persoonlijk denk ik dat je heel goed zelf kunt aanvoelen wanneer je triceps verzuurd aanvoelt. Wanneer dit het geval is na een rug of borstoefening kun je je afvragen of een extra tricepsoefening nog wel nut heeft. In de meeste gevallen raakt de spier hier alleen maar oververmoeid van in plaats dat het spiergroei genereert.

De tricepsoefeningen

Er zijn heel wat triceps oefeningen te bedenken. Zelf prefereer ik altijd de dip oefening. Hierbij duw je jezelf met eigen lichaamsgewicht omhoog. Bij deze oefening is het wel belangrijk dat je het goed uitvoert. Daarnaast moet je ook weten dat je bij deze oefening veel kracht uit je schouders haalt. Als je je schouders al getraind hebt, is het misschien niet handig om deze oefening te doen.

Tot slot gebruik ik ook vaak het bandrukapparaat om mijn triceps te trainen. Ik zet mijn handpalmen dan kort bij elkaar, waardoor ik de kracht uit mijn triceps moet halen in plaats van mijn borst. Hetzelfde kun je doen met opdrukken. Wanneer je je handpalmen kort bij elkaar zet, zal je zien dat je de kracht voornamelijk uit je triceps haalt. Probeer de oefening rustig en gecontroleerd uit te voeren. Dit is belangrijker dan het aantal herhalingen. Als je niet tot het aantal gewenste herhalingen kunt komen, zal je lichter moeten gaan trainen.