Meditatie en topsport

Binnen de psychologie wordt steeds meer gebruik gemaakt van meditatie. Mensen die depressief zijn krijgen mindfulness oefeningen en mensen met een piekerstoornis doen aan meditatie om hun geest tot rust te brengen. Uit verschillende onderzoeken die hier naar gedaan zijn blijkt duidelijk dat meditatie helpt voor dit soort stoornissen viagra kaufen in der apotheke.

Het duurt dan meestal niet lang voordat er gekeken wordt naar de mogelijkheden van meditatie voor mensen zonder stoornis. Vaak gaat het dan in eerste instantie over het nog beter laten functioneren van mensen die al goed zijn. Topsporters zijn dan vaak een voor de hand liggende categorie mensen. Zij presteren op het hoogste niveau en het effect van hun caoching is vaak ook heel goed meetbaar. Vaker winnen betekent dat de coaching effectief is geweest.

In dit artikel geven we een paar manieren waarop meditatie interessant kan zijn voor topsporters.

#1 Versterkte focus

In veel sporten is een scherpe focus van zeer groot belang. Sporters die aan tennis, boksen of volleybal doen moeten niet alleen in lichamelijke topconditie zijn, ze moeten ook nog eens razendsnel kunnen reageren. In het geval van boksen kan een verslapte concentratie letterlijk het einde betekenen.

Meditatie kan je helpen om te focussen. Er zijn specifieke aandachtsmeditaties die je helpen om je geest in het heden te houden en niet afgeleid te worden door wat er in je hoofd speelt. Het helpt daarbij ook om minder last te hebben van zaken als faalangst. Zodra je de stemmen in je hoofd buitensluit heb je meer hersencapaciteit voor het verwerken van het moment en wordt je ook nog minder afgeleid van minder constructieve gedachten als: “Ik moet dit winnen. Als ik nu verlies ga ik enorm af.”

#2 Beter omgaan met tegenslag

Sommige mensen raken enorm uit hun evenwicht als het een keer tegenzit. Ze zeggen dan bij wijze van spreke tegen zichzelf: “zie je wel, het gaat toch niks worden.” Dit is natuurlijk onzin, want in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.

Meditatie helpt je om dit soort gedachten los te laten en elk punt te spelen alsof het je eerste is.

#3 minder last hebben van emoties

Wanneer een sporter tapt uit woede, angst of frustratie, maakt hij vaak niet de meest verstandige beslissingen. Meditatie biedt een manier om daar mee om te gaan. Door af en toe te leren stilstaan bij je gevoelens en je gedachten, leer je inzien dat deze vrij weinig effect hebben. Of tenminste: ze hebben zoveel effect als jij ze geeft. Het leren loslaten van deze emoties is dan ook een verstandig zaak voor elke topsporter

Psycholoog of coach

Wil jij beter worden in mediteren om je prestaties te verbeteren? Ga dan op zoek naar een goede therapeut die je hierbij kan helpen. Dat zal je vooruitgang op dit gebied aanmerkelijk versnellen.