Misschien heb je wel eens gehoord van mindfulness, meditaite of iets wat hier op lijkt. Als je aan meditatie denkt, denk je misschien aan oude monniken die in een tempel de hele dag zitten te mediteren of iets in die richting. Mediteren hoeft helemaal niet zo ‘’saai’’ te zijn en kan ook op een andere manier, aldus mindfulness meditatie. Deze manier van meditatie is anders dan de bekendere manieren van mediteren, waarbij je een aantal minuten van je dag stil gaat zitten/staan en bijvoorbeeld aan een bepaald mantra denkt. Mindfulness meditatie zorgt er namelijk voor dat je in het moment gaat leven. Zo ga je bijvoorbeeld tijdens het eten, lopen of fietsen je volledig focussen op het moment zodat je niet gaat denken aan problemen van de toekomst.

Zo zijn er verschillende mindfulness oefeningen die je kunt doen om deze stijl van meditatie te beoefenen en te leren. Voor zowel jong, oud, man en vrouw is dit een zeer geschikte manier van mediteren. Het leert je in het heden te denken, minder stressvol te zijn en meer uit je dag te halen. Wat wil je nog meer?

Naast mindfulness zijn er natuurlijk ook andere manieren van meditatie, denk maar eens aan zen meditatie. Tijdens zen meditatie wordt er aan za-zen gedaan. Dit wordt ook wel zittend mediteren genoemd omdat er hier een gedurende periode stil, zittend gemediteerd wordt. Een andere vorm van meditatie is chakra meditatie, waar er aan de chakra’s van ons lichaam gedacht wordt tijdens het mediteren.

Welke manier van mediteren is voor mij geschikt?

Iedereen is anders en heeft andere gedachten. Niet elke manier van meditatie kan fijn voor je zijn. Probeer daarom verschillende vormen uit, een aantal voorbeelden zijn transcendente meditatie, chakra meditatie, mindfulness, vipasanna en zen meditatie.