CrossFit is een sport die elementen uit verschillende sporten bevat, zo zitten er elementen uit sterkste man, kettlebells, powerlifting en gymnastiek in. We zullen per sport een aantal oefeningen noemen die in CrossFit gedaan worden.

Oefeningen uit sterkste man

Strongman of sterkste man is een sport waar het draait om wie de sterkste is. Deze mannen tillen, duwen, gooien en trekken verschillende objecten die soms wel honderden kilo’s wegen. Sterkste man oefeningen die in CrossFit veel gedaan worden zijn de yoke carry, farmer walk en de tire flip.

Oefeningen met kettlebells

Kettlebells zijn gietijzeren gewichten met een handvat bovenaan, het is een soort van kogel met handvat eraan. Kettlebells komen uit Rusland en zijn nog redelijk nieuw in het Westen. Omdat je er erg goed mee kunt trainen worden ze steeds bekender en zal je ze vaker tegenkomen in de sportschool. Ook in CrossFit worden er veel kettlebells gebruikt, een aantal oefeningen zijn de kettlebell swing, turkish get-up en de ketllebell clean & press.

Oefeningen uit powerlifting

Powerlifting is een sport die bestaat uit drie oefeningen, het doel is om deze met een zo zwaar mogelijk gewicht uit te voeren, dit zijn de squat, benchpress en deadlift. Ook wel de kniebuiging, het  bankdrukken en het tillen genoemd. Deze oefeningen worden uitgevoerd met een lange halterstang.

Oefeningen uit gymnastiek

Oefeningen uit het gymnastiek zijn een erg groot onderdeel van CrossFit, denk aan oefeningen als muscle-ups en de benen omhoog houden, de L-sit. Ook wordt in CrossFit veel aandacht besteed aan de handstand, zowel het lopen, vast houden als de handstand push up (HSPU).

Oefening met een foam roller

En dan heel wat anders, het verbeteren van de mobiliteit, lenigheid en techniek. Hierbij is de foam roller een bekend hulpmiddel. Door het los rollen van de spieren verbeterd de mobiliteit en lenigheid waardoor je techniek beter zal worden. Foam rollen heeft hiernaast nog andere voordelen zoals het stimuleren van de bloedsomloop.