testosteron molecuulTestosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Zowel mannen als vrouwen maken van nature dit hormoon aan, al is het natuurlijk in grotere mate aanwezig in een mannenlichaam dan in een vrouwenlichaam. Het effect van het hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij onder andere het libido, de ontwikkeling van de geslachtorganen, spiergroei, vetopslag en vitaliteit. Met name deze laatste kwaliteiten maken het zo wenselijk om testosteron te gebruiken om als er een versterkte behoefte is naar dit hormoon. 

Doelgroepen voor verhoging van testosteron

Het kan voorkomen dat er een tekort aan dit hormoon wordt aangemaakt, of dat er een behoefte is aan verhoging. Er zijn hiervoor drie groepen die in aanmerking komen om te kiezen voor het verhogen van toediening van dit hormoon. Zo zijn er mensen bij wie het lichaam van nature een tekort aan testosteron aanmaakt, waarbij men spreekt van klinefelter syndroom. Deze mensen hebben als vanzelf een behoefte tot toedienen van het hormoon om het tekort aan te vullen. Dit gaat ook op voor mannen en vrouwen die vanwege hun leeftijd te weinig testosteron aanmaken. Ook zij kunnen behoefte krijgen om het hormoon regelmatig toe te dienen als aanvulling op de eigen aanmaak. Een laatste groep die kan beslissen over te gaan op het toedienen van het hormoon zijn sporters. Vanwege de effecten die het hormoon heeft op de spiergroei en vitaliteit, waaronder dus ook het uithoudingsvermogen valt, kiezen veel sporters ervoor om het hormoon via sportvoeding bij zichzelf toe te dienen, zodat er een verhoogd niveau aan testosteron ontstaat. Dit zou de sportprestaties ten goede komen.

Effecten van het hormoon

<img class="alignright size-medium wp-image-48" src="http://www.gosh-sport.nl/wp-content/uploads/2014/10/alpha-man-235×300.jpeg" alt="alpha man" width="235" height="300" srcset="http://www.gosh-sport.nl/wp-content/uploads/2014/10/alpha-man-235×300.jpeg 235w, http://www.gosh-sport viagra tabletten.nl/wp-content/uploads/2014/10/alpha-man.jpeg 275w” sizes=”(max-width: 235px) 100vw, 235px” />Toevoeging van het hormoon via sportvoeding, in de vorm van capsules of poeder wat je kunt mengen in sportdrankjes of shakes, zorgen ervoor dat er meer spiermassa wordt gevormd. Mannen die serieus bezig zijn met krachttraining gebruiken vaak dit hormoon in plaats van de stereotype anabole steroïde. Echter heeft toediening van testosteron via sportvoeding eenzelfde effect en uitwerking. Het zorgt ervoor dat eiwitten gemakkelijker kunnen worden omgezet in spieren. Bovendien zul je merken dat je vetpercentage afneemt, terwijl je spiermassa minimaal een daling vertoont. Een tweede pluspunt van het hormoon  is dat je uithoudingsvermogen en fysieke kracht zal toenemen, waardoor eveneens je prestaties verbeteren. Je moet er echter wel opletten dat je niet teveel toedient, aangezien het hormoon wel op de algemene dopinglijst staat en je dus kans loopt om geschorst te worden.

Gebruik het hormoon dus enkel om je spieropbouw te maximaliseren en ervoor te zorgen dat je vetverbranding hoog is, zonder dat je spiermassa verliest. Zo neemt je lichaam vanzelf in kracht toe en kun je alsnog eigen prestaties leveren zonder teveel op de ondersteuning van het hormoon te leunen.