Een steuntje in de rug gebruiken om tot rust te komen is in sommige gevallen wel nodig en kan Oxazepam daar de nodige verlichting in brengen. Net als elk ander middel zijn er zowel voor- als nadelen aan het gebruik verbonden. Het is van belang om een afweging te maken van het gebruik van de medicijn en zullen de voordelen wel groter moeten zijn bij het gebruik.

De werking berust op het beinvloeden van een deel van de hersenen

Door de impulsen die hersenen ontvangen te beïnvloeden zal er minder angst gevoeld worden en komt het heel lichaam daardoor tot rust. Ook de rustgevende werking op de spieren helpt hier bij mee en is een ontspannend gevoel het resultaat van de inname. In slaap vallen is ook geen probleem mee en wordt Oxazepam daarom voorgeschreven wanneer er sprake is van personen die moeite hebben om tot rust te komen vanwege een aandoening of een gebeurtenis die traumatische effecten heeft achtergelaten.

Het verschilt allemaal van persoon tot persoon en kunnen de nadelen variëren van een lichte hoofdpijn tot gevoelens van depressie. Vooral het laatste dient nauwkeurig in de gaten te worden gehouden en is het aangeraden om het gebruik dan stelselmatig af te bouwen.

Gebruik van Oxazepam is in veel gevallen bevredigend en zal de dosering nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden om de nadelige effecten tot een minimum te beperken.